• Language
  • EN

News Tribute to Siemens Congleton!

Den 21. September 2015 åbnede Siemens i Congleton (UK) dørene for et “Best Practice Visit” i regi af EFQM Business Excellence. Virksomheden har opnået world class status som kun få i Europa. Det blev således et besøg langt ud over det sædvanlige. Det blev mødet med en karismatisk ledelse, en dedikeret medarbejderstab, en musketer-ed og en jernvilje til sejr. Ellen Andersen fra New Future Formula, som er medlem af EFQM Business Excellence, deltog i besøget. Nedenfor gengiver Ellen nogle af indtrykkene fra dagen.

Historien om David og Goliat

Det lille Siemens selskab med sine 500 medarbejdere beliggende i den lille nordengelske provinsby Congleton lever livet farligt i den store Siemens koncern. I Siemens koncernen er alting kæmpestort og Siemens selskaberne har til huse i metropoler. Ledelse og medarbejdere i Siemens Congleton har derfor hver dag kniven på struben og skal præstere topresultater for at undgå, at Siemens koncernen får øje på dem og kommer i tanke om at lukke det lille selskab i landsbyen Congleton langt ude i det nordengelske højland. Det gælder om IKKE at komme på radaren. Det har de også lykkedes med at undgå. Til gengæld er resten af Europa ved at få øjnene op for, at det lille selskab med 500 topmotiverede medarbejdere og en karismatisk ledelse har skabt et udviklings- og produktionsselskab i absolut verdensklasse.

Rejsen mod tinderne begynder

De begyndte deres rejse mod tinderne tilbage i begyndelsen af 90’erne, hvor de valgte at arbejde med TQ management. Hen ad vejen kom lean, Six Sigma og andre værktøjer til, og de var rigtig godt kørende i midten af 00’erne, da krisen pludselig ramte. Lageret var fyldt, produktionen kørte på fuld kraft, men ordrerne forsvandt over natten. Siemens Congleton var med ét slag bragt på fallittens rand. 20% af medarbejderstaben blev afskediget, og resten gik på fordeling. Det var et chok for det lille lokalsamfund, hvor folk i op til 4 generationer har arbejdet på fabrikken. Inden for kort tid blev der skiftet ud i ledelsen.

Det nye Senior Management Team kiggede hinanden dybt i øjnene og under musketér-ed lovede de hinanden, at nu skulle de vise verden og storebror Siemens, at Siemens Congleton havde sin berettigelse.

Man valgte at sætte ind med værktøjet EFQM Business Excellence til at trække selskabet flot igen. Man var klar over, at der skulle præsteres noget ekstraordinært for at redde eksistensen internt i Siemens koncernen, så man ringede til EFQM’s kontor i Bruxelles og spurgte, hvad der skulle til for at blive klassificeret som world class virksomhed. Svaret var over 700 point ved en assessement. Godt så er det det vi gør, sagde ledelsen til hinanden og til deres top motiverede medarbejderstab, som ligeledes gav hinanden håndslag på, at de aldrig igen ville risikere at miste deres virksomhed.

Siemens Congleton opnår world class status

I dag 5 år senere har Siemens Congleton opnået over 700 point i en EFQM assessment. De vandt i 2014 prisen for ”Manufacturing excellence” og for ”Organisational development” og har opnået world class status, hvad kun meget få virksomheder i Europa har opnået hidtil. Værktøjet er stadig EFQM Business Excellence, fordi som Jason Speedy, Head of Opereations, forklarer, den model stiller alle de ubehagelig spørgsmål. Man kan ikke skjule noget. Et andet nøgleord er agil ledelse. Alle møder sker stående ude i fabrikken. Det er topledelsens opgave dagligt at fjerne forhindringer for medarbejderne. Det er tydeligt, at medarbejderne er vant til at se topchefenerne på ”the shop floor” og at indgå i dialog med dem. Der er ikke langt fra øverste til nederste niveau i organisationsdiagrammet, og der tages aktion med det samme.

Strategy 2020 bliver en ren game changer

Man har netop lanceret den nye 2020 strategi, som vil blive en ren game changer for Siemens Congleton, lover ledelsen. Der vil blive sat en helt ny standard for udnyttelse af kompetencer på tværs af virksomheden. Ordinære faggrænser vil blive brudt.  Målet med Strategy 2020 er igen at løfte virksomheden afgørende i forhold til kunder og konkurrenter. Der er skabt så stærkt et fundament og sammenhold blandt medarbejdere og ledelse, at man efter 5 års hårdt arbejde for at nå stjernerne fortsat har drømme og vilje til at ville nå nye højder. Strategien står mellemlederne for, fordi man vil undgå at fagdirektører plejer eget område. Medarbejderne udtrykker stolthed over deres fabrik og stor glæde ved arbejdet. Mange har været ansat i mange år. De udtrykker behov hver dag at blive bedre og bedre. De tør ikke hvile på laurbærerne. De vil aldrig risikere at give Siemens koncernen en undskyldning for at lukke deres fabrik i Congleton. Et besøg hos Siemens Congleton er ladet med overskud, smil og hjertelighed. Det er et uforglemmeligt møde med arbejdsglæde og kreativitet, med vision og integritet.

21. september 2015, Ellen Andersen, New Future Formula

 

Mr. Jason Speedy, Head of Operations at Siemens Congleton

How has using the EFQM Model impacted your results?

“We have seen a real positive impact on our key results, but this is no surprise as this is the essence of the Model. If you clearly define your strategy and align your people, key approaches and partners to this strategy, then the results will follow. This is the beauty of the EFQM Excellence Model, it is common sense leadership.”

Andrew Peters, Managing Director at Siemens Congleton

What is the one thing other organisations can learn from you?

“One of our key focus areas has been managing with agility. We have systematically implemented a culture and a framework that enables us to make quick decisions and react to change whilst also delivering a clear productivity benefit. As an example, our monthly Senior Management Meeting has moved out of the Boardroom and is now structured as a series of stand – ups on the shop floor. This allows the management team to see issues first hand, fosters a culture of openness with the employees and has also reduced the meeting time by halt. “

Back to news

Share with your friends

bubble