• Language
  • EN

News Polen ændrede i 80’erne verden – og gør det stadig

Polen ændrede i 80’erne verden – og gør det stadig

Read in: English, Polish or German

Tiden løber – Polen eksekverer og forbedrer

18. og 19. januar besøgte en gruppe ledere fra BSB Industry Gdansk-området i Polen. På to dage fik deltagerne et overblik over deres egen virksomheds fortid, nutid og fremtid, en introduktion til CBI (Continuous Business Improvement), en indsigt i Polens fascinerende nutidshistorie - og et inspirerende besøg hos vinduesproducenten DOVISTA Polska.

Deltagerne udtrykte, at selvom dagene var tætte, var de alligevel ustressede, fordi der trods mange meget forskellige perspektiver var en rød tråd. Deltagerne oplevede et samfund og en virksomhed, der er og de sidste årtier har været i en fortsat rivende udvikling - fordi menneskene til stadighed eksekverer, forbedrer og lærer.

Hermed en kort rejserapport fra to tætte dage i det nordlige Polen.

”Tid” er kritisk for alle, der har et meningsfuldt arbejde, har en god familie og har et godt helbred. Der er så mange muligheder for at se, høre, læse, forstå og opleve. Arbejdet, familien og vennerne kommer med så meget at ”tage til sig” og så meget at ”tage sig til”. De fleste af læserne af dette nyhedsbrev er i en sådan privilegeret del af deres liv – og kender alt til udfordringen med ”de mange muligheder” versus ”de få timer”. Som individ og som organisation er én måde at overkomme udfordringen på at kombinere flere ting. Det var netop, hvad en gruppe af ledere fra BSB-Industry gjorde i Gdansk i Polen den 18. og 19. januar 2017. På to dage var der information fra ledelsen, CBI-træning, polsk historie, networking og et inspirerende virksomhedsbesøg.

På førstedagen var basen det venlige familiehotel ”Trzy Stawy”, ”De Tre Søer”, i udkanten af Gdansk. Gruppen af BSB-ledere modtog fra CEO Teddy Norsgaard Jørgensen og de to ejere Bjarne Elneff og Benny Elneff de centrale budskaber om, hvor virksomheden kommer fra, er og skal hen. Derpå fik gruppen CBI træning af interne og eksterne eksperter – Marcin Foks og deres udsendte rapporter.

Sidst på dagen havde gruppen en guidet rundtur på Solidarność museet, der netop er kåret som det bedste nye museum i Europa i 2016. Museet fortæller den helt eventyrlige og alligevel sande historie om, hvordan en folkebevægelse ledede en ”change management proces”, der med Gdansk som centrum over et årti ændrede verdenshistorien, betød et imperiums sammenbrud og ledte til de første frie valg i Østeuropa efter anden verdenskrig. Efterfølgende tog alle på en byvandring i Gdansk bykerne, der trods isnende vinterkulde fortalte om en by der har været varm og levende i århundreder, og ikke kun i nogle få hidsige år i 80’erne. Førstedagen sluttede med en polsk middag, hvor de udlændinge, der kendte det polske køkken, blev glade – og de, der ikke kendte det blev overrasket. Mad og drikke var ganske enkelt fremragende.

Anden dagen gik til DOVISTA Polska. DOVISTA Polska ligger en halv times kørsel fra Gdansk og producerer højkvalitetsvinduer og døre til de nordeuropæiske markeder for VELFAC og Rationel. Den administrerende direktør indledte sammen med økonomidirektøren. De fortalte om en virksomhed og en organisation i rivende vækst og udvikling. Der er nu mere end 2000 medarbejdere, og der gennemføres til stadighed hundredvis af forbedringer med henblik på at gøre gode produkter og processer stadigt bedre.

Vi mødte igennem dagen forskellige ledere og medarbejdere, der meget konkret og nærværende fortalte om, hvordan de på forskellig vis er involveret i det fortsatte forbedringsarbejde, der bærer programnavnet ”Living Future Excellence”. Blandt bidragyderne var FutEx Manageren, det fortalte om systemer og træning, kvalitetschefen der viste hvordan FutEx og kvalitet gik hånd i hånd og endelig en fabrikschef, der meget professionelt og på højt niveau evnede at lede og udvikle både organisation og processer.

Endnu engang tak til DOVISTA for gæstfriheden og den åbne og ærlige deling af ikke bare de store succeser, men også af eksperimenter, fejltrin og læringsprocesser. Et klart tegn på en virksomhed der kan måle sig med den bedste del af europæisk industri – og med en appetit på endnu mere.


På to intense dage fik ledere i BSB-Industry overblik over BSB’s mål og retning, CBI-træning, overblik over Polens historie og indsigt i succesfulde DOVISTA. Undervejs knyttedes en række kontakter mellem dygtige ledere.

Om to uger vil CEO Teddy Nordsgaard Jørgensen BSB-Industry og CBI- og QA chef Marcin Foks mødes for at tale med hver enkelt deltager fra BSB. Hver leder skal her redegøre for, hvad han ”tog til sig” og vil ”tage sig til” gennem konkrete handlinger og forbedringer i egen dagligdag i de kommende uger og måneder.

På de to dage blev jeg endnu engang bekræftet i at både det polske samfund og det polske erhvervsliv har en eksekveringskraft, der er enestående – ja man kan med god ret kalde det ”verdensklasse”. Polen er virkeligt et besøg værd i disse år.

Det er nok alle læsere bekendt, at Polen gennemlever en politisk krise. Som en kølig udenforstående iagttager synes man dog, at den må kunne overkommes, når man ser hvad landet og dets befolkning ellers har præsteret. Gennem fredeligt, målrettet og hårdt arbejde har Polens befolkning på blot få årtier evnet at nedbryde et diktatur, et fejlslagent økonomisk system og et imperium - og evnet samtidig at opbygge et frit, fredeligt og dynamisk samfund, der nu er en naturlig del af Europa. Så mon ikke de nuværende konflikter også bliver klaret?

Back to news

Share with your friends

bubble